80 dag młodej baraniny z kością,
3 dag suszonych grzybów,
5 łyżek oliwy,
l cebula,
2 ząbki czosnku,
spory plasterek selera,
3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
l łyżka mąki, sól.
Wykonanie:
Grzyby umyć, namoczyć i pogotować w malej ilości wody. Mięso umyć, obrać z błon, oddzielić od kości, jeśli jest bardzo tłuste, zdjąć nadmiar tłuszczu. Pokrajać na kawałki, pobić tłuczkiem. Rozgrzać w rondelku oliwę, włożyć do niej drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz starty na tarce seler. Gdy warzywa zmiękną włożyć do rondelka mięso lekko oprószone mąką. Dusić dolewając po trochu wina, aby mięso było pokryte sosem. Gdy wino odparuje dodać koncentrat i grzyby pokrojone w paski wraz z wywarem, w którym się gotowały. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz