wtorek, 30 marca 2010

Kotlet schabowy z orientalnym sosem

Napisał: Krystyna  
Kotlet schabowy z orientalnym sosemSkładniki:50 dkg schabu bez kości
20 dkg białej kapusty
3 łyżki mąki
½ szklanki tartej bułki
sok cytrynowy
zielona pietruszka
1 jajko
olej
sól, pieprz
Sos:3 łyżki keczupu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki wódki


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zmiksować, przełożyć do miseczki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kotlet obtoczyć w mące, jajku, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety przez 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, obgotować w niej przez 5 minut (można dłużej jeśli ktoś lubi) drobno posiekaną kapustę, odcedzić, zakwasić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Kotlety pokroić w pasy o szerokości około 2 cm, ułożyć na porcji kapusty. Udekorować zieleniną i cytryną. Sos podać w osobnej miseczce. Znakomicie smakuje z frytkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz