poniedziałek, 29 marca 2010

Postna sałatka z fasolą i tuńczykiem



Złowione na O2

Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 24-03-2010
Postna sałatka wielkanocna to propozycja dla tych, którzy gotują


 rzadko i nie lubią poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu. Robi się ją w 5 minut, więc jest idealna dla niespodziewanych gości, jeśli masz akurat składniki


. Można też przygotować ją na śniadanie, szczególnie dla domowników, którzy nie są zwolennikami kanapek. Jest smaczna, prosta i niedroga.
Porcje: 2  Koszt: 11 zł  Trudność: prosty  Czas: 5 min. Kaloryczność: średnia
   


Składniki:


200 g tuńczyka z puszki we własnymsosie



,
puszka czerwonej fasoli,
mała cebula


,
czerwona papryka (może być konserwowa),
dwie łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.



Jak przyrządzić?


Tuńczyka lekko odsączyć i rozdrobnić widelcem.

Fasolkę odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać.

Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, doprawić solą


 i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz