poniedziałek, 29 marca 2010

Szynka pieczona w ziołach na święta


Złowione na O2


Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 16-12-2009
Często zastanawiamy się, jakie mięso przygotować na świąteczny obiad



, bo kotlety schabowe już nam się znudziły. Można szynkę



 wieprzową natrzeć ziołami i w całości upiec w piekarniku, oczywiście z pieczonymi



 ziemniakami, następnie pokroić na porcje i obiad gotowy. Tak pieczona szynka jest aromatyczna i soczysta. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, co ważne właśnie w okresie świątecznym, gdy jesteśmy bardzo przepracowani. W tym czasie możemy miło spędzić czas z bliskimi.
Porcje: 6  Koszt: 35 zł  Trudność: prosty  Czas: 90 min. Kaloryczność: wysoka
   


Składniki:


1 kg szynki wieprzowej,
1 kg ziemniaków,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
łyżka majeranku,
łyżka rozmarynu,
łyżka ziół prowansalskich,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu balsamicznego.



Jak przyrządzić?


Umyte mięso natrzeć solą



, majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym.

Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso.

Czosnek drobno pokroić i posypać nim szynkę.

Polać oliwą i octem balsamicznym.

Mięso przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas przekręcać.

Szynkę przełożyć do brytfanny z całą zawartością marynaty.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Jeżeli mięso przypiecze się z jednej strony, należy przewrócić je na drugą stronę, polewając wytworzonym z pieczenia sosem.

Po 45 minutach dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaki



, polać je sosem z pieczenia i piec jeszcze pół godziny.

Po wyjęciu z piekarnika szynkę pokroić w plastry.



Jak podawać?


Rozkładać na talerz razem z ziemniakami.

Ja podaję z groszkiem zielonym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz