Złowione na O2
Tekst i foto: Danka Daniłowska Data publikacji: 16-12-2009 |
Często zastanawiamy się, jakie mięso przygotować na świąteczny obiad , bo kotlety schabowe już nam się znudziły. Można szynkę wieprzową natrzeć ziołami i w całości upiec w piekarniku, oczywiście z pieczonymi ziemniakami, następnie pokroić na porcje i obiad gotowy. Tak pieczona szynka jest aromatyczna i soczysta. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne, co ważne właśnie w okresie świątecznym, gdy jesteśmy bardzo przepracowani. W tym czasie możemy miło spędzić czas z bliskimi. |
Porcje: 6 Koszt: 35 zł Trudność: prosty Czas: 90 min. Kaloryczność: wysoka |
1 kg szynki wieprzowej, 1 kg ziemniaków, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, łyżka majeranku, łyżka rozmarynu, łyżka ziół prowansalskich, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego. Jak przyrządzić? Umyte mięso natrzeć solą , majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym. Cebulę pokroić w plasterki i obłożyć nią mięso. Czosnek drobno pokroić i posypać nim szynkę. Polać oliwą i octem balsamicznym. Mięso przykryć i odstawić na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas przekręcać. Szynkę przełożyć do brytfanny z całą zawartością marynaty. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Jeżeli mięso przypiecze się z jednej strony, należy przewrócić je na drugą stronę, polewając wytworzonym z pieczenia sosem. Po 45 minutach dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaki , polać je sosem z pieczenia i piec jeszcze pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika szynkę pokroić w plastry. Jak podawać? Rozkładać na talerz razem z ziemniakami. Ja podaję z groszkiem zielonym. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz