Składniki:
0,5 kg wołowiny bez kości
0,5 kg karkówki bez kości
0,5 kg łopatki
0,5 kg boczku surowego
1 duża pierś z kurczaka podwójna lub 3 pojedyncze
30 dag wątróbki drobiowej
dwie duże bułki
seler
trzy pietruszki
kilka suszonych grzybków
2 jajka
gałka muszkatołowa w całości
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mięso, seler, pietruszkę i grzybki gotujemy w niezbyt dużej ilości wody
aż wszystko będzie miękkie. Wątróbkę gotujemy osobno, również do miękkości.
Jak już wszystko jest ugotowane, to przepuszczamy przez maszynkę dwa razy wszystkie mięsa plus seler, pietruszkę, grzybki i namoczone w wywarze dwie bułki. Mieszamy, dodajemy dwa żółtka , sól i pieprz. Na małej tarce tarkujemy gałkę i dodajemy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę wywaru.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni około godziny do półtora aż zrumieni się skórka . Patyczkiem sprawdzamy, czy pasztet jest już upieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz