wtorek, 30 marca 2010

Pasztet świąteczny. Według przepisu Magdaleny Kozłowskiej z Koszalina

Składniki: 
0,5 kg wołowiny bez kości 
0,5 kg karkówki bez kości 
0,5 kg łopatki 
 0,5 kg boczku surowego 
1 duża pierś z kurczaka podwójna lub 3 pojedyncze 
30 dag wątróbki drobiowej 
dwie duże bułki 
seler 
trzy pietruszki 
kilka suszonych grzybków 
2 jajka
gałka muszkatołowa w całości 
sól 
pieprz 

Przygotowanie:
Mięso, seler, pietruszkę i grzybki gotujemy w niezbyt dużej ilości wody 
aż wszystko będzie miękkie.  Wątróbkę gotujemy osobno, również do miękkości. 
Jak już wszystko jest ugotowane, to przepuszczamy przez maszynkę dwa razy wszystkie mięsa plus seler, pietruszkę, grzybki i namoczone w wywarze dwie bułki. Mieszamy, dodajemy dwa żółtka , sól i pieprz. Na małej tarce tarkujemy gałkę i dodajemy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę wywaru.
 Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.  Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni około godziny do półtora aż zrumieni się skórka . Patyczkiem sprawdzamy, czy pasztet jest już upieczony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz