10 dag szczawiu, pęczek botwiny,
2 świeże małe ogórki,
2 jajka,
5 dag szczypiorku,
koperek,
5 łyżek stołowych śmietany,
sól.
Wykonanie:
Szczaw przebrać, umyć, posiekać, ugotować w l litrze osolonej wody, ostudzić. Botwinę opłukać starannie pod bieżącą woda, bardzo drobno pokrajać, ugotować pod przykryciem w l litrze wody, ostudzić. Połączyć ugotowany szczaw z botwina. Obrane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Ugotowane na twardo ja ja pokrajać w drobną kostkę. Wrzucić wszystko do chłodnika. Przed podaniem do stołu przyprawić śmietaną i dodać drobno pokrajany szczypiorek i koperek. Spożywać z ugotowanymi w całości ziemniakami okraszonymi słoniną i przesmażoną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz