środa, 24 września 2008

Kotlety schabowe naturalne — saute

Składniki:
  • schab
  • mąka
  • cytryna
  • sól
Wykonanie:

Kotlety lekko zbite skropić cytryną i niech poleżą godzinę. Przed smażeniem posolić, posypać lekko mąką i smażyć z obu stron w głębszym tłuszczu. Podając, położyć na każdym kotlecie kawałek masła szczypiorkowego. Masło takie uzyskamy rozcierając z posiekanym szczypiorkiem. Po uformowaniu w kostki trzeba je włożyć do lodówki, aby stwardniało. Jako dodatek wskazane surówki, np. z kwaszonej kapusty oraz sałatka z pomidorów albo kwaszonych ogórków pokrojonych w półplasterki,  z cebulą siekaną i grzybkami z octu, skropiona oliwą, popieprzona i wymieszana. Ziemniaki puree.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz