środa, 24 września 2008

Schabowe po bretońsku

Składniki:

schab
cytryna
marchew
cebula
masło lub margaryna
kilka ziemniaków
przyprawa do zup
sosu typu kabul
sól, pieprz

Wykonanie:

Kotlety lekko zbić, skropić cytryną i niech poleżą jeden na drugim. Po 2 godzinach posolić, obsypać mąką i krótko obsmażyć na tłuszczu (masło, margaryna) z obu stron. Utrzeć na tarce z grubymi oczkami obraną marchew (po jednej średniej na kotlet), posiekać jedną cebulę na 3—4 kotlety. Kilka ziemniaków obrać i pokroić na ćwiartki. Obsmażone kotlety układać w rondlu, przekładając marchwią z cebulą i posypując solą i pieprzem. Na wierzch położyć ziemniaki. Zalać mocnym bulionem z kostki z dodatkiem przyprawy do zup i sosu kabul. Dusić pod przykryciem do miękkości ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz