środa, 24 września 2008

Schabowe po prowansalsku

Składniki:

schab
masło lub margaryna
cytryna
mąka
kilka pieczarek
cebula
rosół z kostki
przecier pomidorowy
białe wytrawne wino
sos sojowy lub przyprawa do zup
sos typu kabul

Wykonanie:

Kotlety lekko zbić, skropić cytryną i niech poleżą jeden na drugim. Po 2 godzinach posolić, obsypać mąką i krótko obsmażyć na tłuszczu (masło, margaryna) z obu stron. Przełożyć do rondla, a na pozostałym maśle podsmażyć 2 cebule utarte na tarce z grubymi oczkami, dodać kilka pieczarek krojonych w plasterki, oprószyć mąką, podlać paru łyżkami rosołu z kostki, dolać pół szklanki białego wytrawnego wina (może też być czerwone) i, ciągle mieszając, wkropić trochę przyprawy do zup lub sosu sojowego, pół łyżeczki ostrego sosu typu kabul i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dusić kotlety w tym sosie przez około pół godziny na wolnym ogniu.
Podać z makaronem lub kluskami półfrancuskimi, z zieloną sałatą lub sałatką pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz