duża lub dwie mniejsze golonki
1 kg kapusty kwaszonej
pół główki świeżej kapusty
cebula, marchew, pietruszka, seler
zupa grochowa w torebce
pieprz, sól, majeranek, cząber
Wykonanie:
Opłukaną (ewentualnie sparzoną) oczyścić z resztek szczeciny i włożyć do-dużego rondla, dodając kilogram kwaszonej kapusty.
Osobno, bez soli i przypraw, gotować pół główki poszatkowanej świeżej białej kapusty, dodając pokrojoną w kostkę dużą cebulę i jarzyny starte „na makaron" (pietruszka, duża marchew, kawałek selera). Kiedy już te warzywa są miękkie — dołożyć do garnka z golonką i kapustą kwaszoną. Golonkę wyjąć, pokroić w większe kawałki razem ze skórą, odrzucając kość. Przełożyć do wspólnego już garnka. Torebkę koncentratu zupy grochowej rozbełtać, jak w przepisie, w kubku zimnej wody i wlać do kapusty. Gotować dalej, ciągle mieszając (może się przypalić). Dodać trochę przypraw: pieprzu, majeranku, cząbru. Bardzo ekonomiczne danie z jednej(!) golonki. Do tego ziemniaki z wody lub chleb. Typowe danie biwakowo-weekendowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz