wtorek, 15 stycznia 2008

Pieczona wieprzowina w folii

Składniki:


  • 1 kg szynki wieprzowej
    tymianek,
    bazylia. majeranek
    3 ząbki czosnku,
    pieprz, sól.


Wykonanie:

Mięso natrzeć solą, pieprzem, naszpikować pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, wtożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Wyjąć mięso. Włożyć do uciętego do odpowiedniej długości rękawa do pieczenia. Zapiąć oba końce klipsami, dodawanymi do folii, nakłuć igłą w 2 lub 3 miejscach i wsunac do piekarnika. Piec w temperaturze 200 st C 1,5 godziny. W innym rękawie upiec osolone, posypane ziołami ziemniaki. brokuły czy marchewkę jako dodatek do mięsa. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć folię, pokroić na porcje. Podawać z surówką z kiszonej kapusty albo zieloną sałatą w stodkołkwaśnej śmietanie w sosie vinaigret. Można również podawać szynkę na zimno w plastrach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz