Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
tymianek,
bazylia. majeranek
3 ząbki czosnku,
pieprz, sól.
Wykonanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem, naszpikować pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, wtożyć do lodówki na ok. 1 godz. Rozgrzać piekarnik do 100°C. Wyjąć mięso. Włożyć do uciętego do odpowiedniej długości rękawa do pieczenia. Zapiąć oba końce klipsami, dodawanymi do folii, nakłuć igłą w 2 lub 3 miejscach i wsunac do piekarnika. Piec w temperaturze 200 st C 1,5 godziny. W innym rękawie upiec osolone, posypane ziołami ziemniaki. brokuły czy marchewkę jako dodatek do mięsa. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć folię, pokroić na porcje. Podawać z surówką z kiszonej kapusty albo zieloną sałatą w stodkołkwaśnej śmietanie w sosie vinaigret. Można również podawać szynkę na zimno w plastrach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz