czwartek, 31 stycznia 2008

Zupa fasolowa

Składniki:
  • 20 dag pęczaku,
    marchewka,
    15 dag drobnej fasoli,
    2 cebule,
    4 pomidory świeże lub z puszki,
    10 dag świerzych lub mrożonych brokułów,
    2 ząbki czosnku,
    6 listków szałwi,
    pół kieliszka białego wytrawnego wina (niekoniecznie),
    2 łyżki oliwy lub oleju,
    szczypta ostrej papryki,sól i pieprz.

Wykonanie:
Fasolę namoczyć na noc, gotować godzinę podprzykryciem na małym ogniu.Pęczak wypłukać, odcedzić, jedną cebulę i marchewkęobrać. warzywa i kaszę dodać do gotującej się fasoli,gotować około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na kawałki. Pozostałącebulę i czosnek obrać, wraz szałwią drobno posiekaći podmażyć na rozgrzanej oliwie. Zalać winem i chwilępoddusić.Dodać pomidory (bez sosu jeżeli są to pomidory z puszki),doprawić papryką i gotować aż do momentu, gdy soszgęstnieje. Połączyć z wywarem z fasoli z warzywami,dodać umyte i podzielone na różyczki brokuły. Gotować około 15 minut.Gotową zupę odstawić na kilka minut i doprawić do smakusolą i świeżo zmielonym pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz