wtorek, 15 stycznia 2008

Pierogi "kartacze" z nadzieniem

Składniki:
Ciasto:
  • 2 tyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko, sól.
Nadzienie z kapusty:
  • 50 dag kapusty białej tub kwaszonej.
  • cebula,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • pieprz, kminek, jajko.
Nadzienie z mięsa:
  • 40 dag mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • cebula,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • jajko,
  • 2 tyżki tartej bułki.
Wykonanie:

Przygotować ciasto z surowych ziemniaków takie samo jak na pyzy. Na nadzienie, kapustę należy ugotować z bardzo małym dodatkiem wody, odcedzić, lekko wycisnąć. Drobno pokrajany boczek i cebulę podsmażyć, dodać dodatkowo posiekaną kapustę, pieprz, zmielony kminek do smaku, razem podsmażyć i po zestawieniu z ognia wymieszać nadzienie z surowum jajkiem. Ugotowane mięso zemleć w maszynce, włożyć na drobno pokrajaną, podsmażoną cebulę, mieszając przyprawić do smaku, zasmażyć. Do zestawionego z ognia mięsa wbić jajko, wsypać tartą bułkę, wymieszać. Ciasto ziemniaczane podzielić na 25 jednakowej wielkości porcji, uformować placuszki, na które rozłożyć nadzienie. Starannie uformować podłużne pierogi "kartacze". Jedne lub drugie gotować w dużej ilości osolonej wody. Ugotowane, odcedzone podać polanę stopionym tłuszczem ze skwarkami. Kartacze można odgrzewać w wodzie albo zapiec w piekarniku w plasterkach boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz