- Składniki:
600 g łopatki wieprzowej,
5 strąków papryki,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju,
słodka i ostra mielona papryka,
kminek,
2 kostki bulionu warzywnego;
4 ziemniaki,
1 puszka pomidorów z puszki (bez skórki),
pół szklanki śmietany,
sól, pieprz,
szczypiorek.
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić na krótkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, W dużym rondlu rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, Smażyć razem przez 3-4 minuty, mieszając. Oprószyć mąką, słodką i ostrą mieloną papryką oraz kminkiem. Następnie wlać 1,5l wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie ziemniaki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę i opłukać: Kiedy mięso będzie miękkie, dodać do rondla przygotowane ziemniaki, Zamieszać i gotować razem na małym ogniu jeszcze około 8 - 10 minut. Na koniec wlać rozgniecione widelcem pomidory razem z zalewą i śmietanę rozrobioną z łyżką mąki. Zupę zagotować, ponownie doprawić do smaku, Podawać posypaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz