sobota, 19 stycznia 2008

Węgierska zupa gulaszowa

  • Składniki:

    600 g łopatki wieprzowej,
    5 strąków papryki,
    2 cebule,
    3-4 ząbki czosnku,
    4 łyżki oleju,
    słodka i ostra mielona papryka,
    kminek,
    2 kostki bulionu warzywnego;
    4 ziemniaki,
    1 puszka pomidorów z puszki (bez skórki),
    pół szklanki śmietany,
    sól, pieprz,
    szczypiorek.

Wykonanie:


Mięso pokroić w kostkę. Oczyszczoną z pestek paprykę pokroić na krótkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, W dużym rondlu rozgrzać olej. Włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, Smażyć razem przez 3-4 minuty, mieszając. Oprószyć mąką, słodką i ostrą mieloną papryką oraz kminkiem. Następnie wlać 1,5l wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. W tym czasie ziemniaki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę i opłukać: Kiedy mięso będzie miękkie, dodać do rondla przygotowane ziemniaki, Zamieszać i gotować razem na małym ogniu jeszcze około 8 - 10 minut. Na koniec wlać rozgniecione widelcem pomidory razem z zalewą i śmietanę rozrobioną z łyżką mąki. Zupę zagotować, ponownie doprawić do smaku, Podawać posypaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz