niedziela, 20 stycznia 2008

Makaron z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu wstążki,
    25 dag mrożonego groszku,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
    szklanka bulionu,
  • 5 dag sera rokpol,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 dag startego parmezanu,
    sól, pieprz, mięta.

Wykonanie:


Bulion zagotować, wrzucić groszek, gotować do miękkości (ok. 10 minut), osączyć. Śmietanę wymieszać z pokruszonym rokpolem i odrobiną bulionu, w którym gotował się groszek. Gotować 15 minut. Śmietanę wlać do groszku, zamieszać. Przyprawić solą, pieprzem i mięta. Czosnek obrać przecisnąć przez praske, dodać do sosu, chwilć gotować. Makaron ugotować w osolt nej wodzie, osaczyć. Kluski wymieszać z podgrzanym sosem, rozłożyć na talerz i posypać parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz