1/2 kg makaronu wstążki,
25 dag mrożonego groszku,- 5 łyżek gęstej śmietany,
szklanka bulionu, - 5 dag sera rokpol,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 dag startego parmezanu,
sól, pieprz, mięta.
Wykonanie:
Bulion zagotować, wrzucić groszek, gotować do miękkości (ok. 10 minut), osączyć. Śmietanę wymieszać z pokruszonym rokpolem i odrobiną bulionu, w którym gotował się groszek. Gotować 15 minut. Śmietanę wlać do groszku, zamieszać. Przyprawić solą, pieprzem i mięta. Czosnek obrać przecisnąć przez praske, dodać do sosu, chwilć gotować. Makaron ugotować w osolt nej wodzie, osaczyć. Kluski wymieszać z podgrzanym sosem, rozłożyć na talerz i posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz