Składniki:
150g mąki
1 szklanka jasnego piwa
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
500 g pierścieni kalmarów (mrożonych)
sok z cytryny
2 białka
olej do głębokiego smażenia
koperek
Wykonanie:
Na ciasto wymieszać przesianą mąkę z piwem, łyżką oliwy oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawić ciasto na 30 minut, aby mąka napęczniała. Mrożone kalmary rozmrozić, opłukać, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Przed smażeniem kalmarów ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Pierścienie kalmarów zanurzać w cieście, wkładać partiami do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć, osaczyć na papierowym ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszau. Posypać piórkami koperku. Podawać z pikantnymi dipami, cząstkami cytryny i grzankami czosnkowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz