poniedziałek, 29 grudnia 2008

Kaszubska sałatka śledziowa

Składniki:
600 g filetów śledziowych matiasów
4 ziemniaki
2 czerwone buraki
czerwona cebula
1 duże winne jabłko (szara reneta)
1 pomarańcza
4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżka majonezu
sok z cytryny, cukier, sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Umyte i osuszone filety śledziowe pokroić w kawałki na jeden kęs, posypać grubo mielonym pieprzem, odstawić na godzinę. Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę lub w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, posiekać w drobną kostkę. Pomarańczę obrać, oczyścić z białej warstwy, wykroić fileciki miąższu i przekroić na połówki. Składniki sałatki ułożyć w salaterce. Śmietanę wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku szczyptą cukru, soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz