sobota, 20 grudnia 2008

Makowiec

Składniki:
60 g drożdży
100 g cukru
pół szklanki śmietany
4 żóftka
500 g mąki, sól
200 g masła
1 torebka cukru waniliowego
400 g maku
2 szklanki mleka
3 jajka
200 g cukru
3 łyżki miodu
100 g rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
I łyżeczka skórki startej z cytryny
250 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
5-6 łyżek wrzątku
100 g posiekanej kandyzowanerj skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, a gdy się rozpuszczą, wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Obłożyć pokrojonym na płatki niezbyt twardym masłem, posiekać nożem. Dodać cukier, cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w śmietanie z żółtkami. Składniki posiekać nożem, a gdy się połączą, krótko zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Mak opłukać, zalać mlekiem tak, aby był przykryty i gotować na małym ogniu 30 minut, odcedzić, ostudzić, zemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Rodzynki opłukać, osuszyć, dołożyć do maku razem ze skórką startą z cytryny i skórką pomarańczową. Na koniec domieszać ubite na sztywną pianę białka. Ciasto podzielić na 2 części, obie cienko rozwałkować, formując prostokąty. Na każdym prostokącie ciasta rozsmarować połowę masy makowej. Zwinąć makowce, włożyć do 2 foremek keksowych wyłożonych pergaminem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temp. 180°C i piec około 50 minut. Makowce wyjąć, ostudzić. Przesiany cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i dolewanym po łyżce wrzątkiem tak, aby uzyskać gęsty lukier. Makowce polukrować, ozdobić skórką pomarańczową i odstawić, by lukier zastygł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz