Składniki:
400 g spaghetti
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego (albo kwaśnej śmietany)
2-3 łyżki keczupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sok z I cytryny
1-2 ząbki czosnku
mielona papryka
sól, pieprz
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
200 g pomidorków czereśniowych
1 zielona papryka
1 zioła prowansalskie (bazylia, szałwia, tymianek, rozmaryn)
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie wymieszać jogurt z keczupem, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem. Dodać tuńczyka z puszki wraz z zalewą i wymieszać. Pomidory umyć, przekroić na połówki. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić na cienkie paseczki, sparzyć wrzątkiem z odcedzanego makaronu, osaczyć. Makaron włożyć do sosu, dodać paprykę i pomidory. Lekko wymieszać, posypać świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz