sobota, 20 grudnia 2008

Zupa grzybowa z łazankami

Składniki:

100 g suszonych grzybów
marchew, pietruszka, kawałek selera,
1 cebula
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
łyżki masła, łyżka mąki
200 g śmietany kremówki
pół cytryny, I łyżka posiekanej natki pietruszki
250 g makaronu łazanki

Wykonanie:


Suszone grzyby dokładnie umyć, zalać 1,5 l ciepłej przegotowanej wody, odstawić na 2 godziny, a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do miękkich grzybów. Do zupy włożyć przyprawy i gotować razem jeszcze 30 minut. Wywar przecedzić. Grzyby pokroić w cienkie paseczki i włożyć z powrotem do wywaru. Na patelni roztopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć na biało i dodać do zupy. Zupę ponownie zagotować. Na koniec doprawić śmietaną, sokiem cytrynowym i ewentualnie solą. Posypać pietruszką. Podawać z dodatkiem łazanek ugotowanych według przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz