poniedziałek, 29 grudnia 2008

Rolmopsy z jabłkiem

Składniki:
4 winne jabłka 2 cebule
4-5 łyżek oleju1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz, cukier
8 filetów z matiasów
marynata:
5 cytryn 1 łyżeczka ziaren gorczycy
pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 liście laurowe
1 łyżka cukru
do dekoracji:
pomidorki koktajlowe czerwona cebula
cząstki jabłka
gałązki pietruszki, liście sałaty

Wykonanie:

Trzy jabłka obrać, zetrzeć na grubąj tarce. Jedno jabłko pokroić na półplasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć cząstki jabłek, podsmażyć z obu stron, wyjąć. Na patelnię wlać resztę oleju, włożyć cebulę ze startymi jabłkami i dusić na wolnym ogniu, mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Filety śledziowe opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i posmarować jabłkową masą. Zwnąć w ruloniki, wkładając do środka cząstki podsmażonego jabłka, spiąć wykałaczką i ułożyć ciasno w słoiku. Z cytryn wycisnqć sok i wymierzać pół na pół z wodą. Dodać przyprawy, zagotować. Zalewę ostudzić, zalać nią rolmopsy. Przykryć, odstawić do lodówki na 2 - 3 dni. Przed podaniem osaczyć z marynaty, ułożyć na wyłożonym, sałatą, półmisku, udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz