Składniki:
50 g suszonych podgrzybków
50 g suszonych śliwek z pestkami (polskich)
1 kg kiszonej kapusty
3 - 4 ząbki czosnku
kostka bulionu warzywnego
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego, jagód jałowca i czarnego pieprzu
250 g grzybów leśnych mrożonych lub pieczarek
2 cebule
4 - 5 łyżek oliwy
Wykonanie:
Suszone grzyby oraz suszone śliwki oddzielnie umyć, włożyć do miseczek i zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby były tylko przykryte. Odstawić na kilka godzin. Następnie grzyby pokroić na paseczki, a śliwki na połówki, usuwając przy tym pestki. Płyn z moczenia grzybów i śliwek zachować. Kapustę kiszoną poszatkować, włożyć do garnka razem z suszonymi grzybami oraz śliwkami. Wlać wodę z moczenia grzybów i śliwek. Włożyć obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, pokruszoną kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angiel skie, jagody jałowca oraz czarny pieprz. Grzyby pokroić i podsmażyć na oliwie razem z obraną i posiekaną grubo cebulą. Dodać do gotującej się kapusty. Wymieszać, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. W czasie gotowania kapustę często mieszać i w razie potrzeby podlewać wodą, uważając, aby się nie przypaliła. Najlepiej smakuje odgrzewana następnego dnia po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz