sobota, 20 grudnia 2008

Angielski keks świąteczny

Składniki:
100 a suszonych owoców (jabłka, gruszki, morele, daktyle)
75 g suszonych śliwek bez pestek
300 g mieszanki owoców kandyzowanych
4 łyżki soku pomarańczowego
125 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
łyżeczki imbiru w proszku
szczypta białego pieprzu
100g masła.
50 g miodu
aromat waniliowy
2 duże jaja
100 g rodzynek
50 g migdałów pokrojonych w słupki
lukier:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka brandy

Wykonanie:

Wszystkie suszone owoce drobno pokroić. Wymieszać z owocami kandyzowanymi i sokiem pomarańczowym, odstawić pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temp. 1 70°C. Mąkę wymieszać z drożdżami, przyprawą do piernika, imbirem i pieprzem. Masło utrzeć miodem na pulchną, jasnobrązową masę. Dodać aromat waniliowy. Następnie na przemian dodawać porcje mąki z dodatkami i jaja, stale mieszając. Na koniec dodać mieszankę owoców, rodzynki i migdały, wymieszać rękami. Formę dł. 30 cm natłuścić, włożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Umieścić na dolnej półce piekarnika, piec 1 godzinę. Po 40 minutach ciasto przykryć folią, by za bardzo nie ściemniało. Upieczony keks wyjąć z pieca i po godzinie wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i brandy na gładką masę. Lukrem posmarować ciasto, udekorować kandyzowanymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz