niedziela, 7 grudnia 2008

Schab z morelami

Składniki:
1,2 kg schabu bez kości
3 dag suszonych moreli
2 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:
Suszone morele dokładnie umyć w ciepłej wodzie, włożyć do miski, zalać alkoholem, odstawić pod przykryciem do napęcznienia. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pokruszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem. Ostrym i cienkim nożem zrobić w mięsie wzdłuż włókien, mniej więcej pośrodku kawałka schabu otwór. schabu, otwór. Włożyć morele w mięsie. Schab obwiązać nicią kuchenną, aby zachował ładny, owalny kształt przekroju. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do brytfanny. Polać tłuszczem ze smażenia i wlać około 10 ml wody. Przykryć i piec 1 godz. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrywkę i dopiec mięso tak, aby ładnie się zrumieniło. W trak­cie pieczenia często polewać mięso powstałym sosem. Z upieczonego mięsa usunąć nici. Ułożyć pieczeń na półmiski, udekorować paseczkami 2-3 odłożonych moreli oraz igiełkami rozmarynu. Pokroić w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami, ry­żem na sypko lub kluskami francuskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz