sobota, 15 listopada 2008

Rolada biszkoptowa z makiem

Składniki:

4 białka
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
8 żółtek
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
masa makowa:
250 g maku
50 g rodzynków
1 kieliszek rumu (50 ml)
100 g orzechów włoskich
150 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
2-3 łyżki powideł śliwkowych
50 g masła
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
do dekoracji:
lukier, srebrna cukrowa posypka

Wykonanie:


Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec ubijania cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, po czym delikatnie wymieszać z przesianą mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i równomiernie rozprowadzić na prostokąt grubości ok. 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 10 minut na jasnozłoty kolor. Upieczony biszkopt od razu wyjąć z piekarnika, aby się nie wysuszył, bo wówczas będzie się łamał przy zwijaniu rolady. Przełożyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę, usunąć pergamin i przykryć drugą wilgotną ściereczką. Mak opłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu 30 minut. Rodzynki umyć, skropić rumem, odstawa do napęcznienia. Miękki mak odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zemleć w maszynce razem z orzechami włoskimi. Zmiksować z cukrem, miodem, kakao, powidłami oraz kilkoma łyżkami śmietanki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć masę makową i mieszając smażyć kilka minut Dodać lat rodzynki, wymieszać, ostudzić. Z biszkoptowego blatu zdjąć wilgotną ściereczkę, posmarować masą makową. Zwinąć roladę przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ozdobić lukrem i cukrową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz