Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
sól pieprz
4 łyżki olejuj
2 szklanki jasnego piwa
50 g moreli suszonych
2-3 winne jabłka
sok z cytryny
200 g cebulek perłowych
2 łyżki musztardy miodowej
2-3 łyżki miodu
Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem i kminkiem. W brytfannie rozgrzać dwie łyżki oleju i obsmażyć na rumiano żeberka. Podlać jedną szklanką piwa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Morele przekroić na połówki, zalać drugą szklanką piwa, odstawić do namoczenia. Jabłka pokro-,ić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem cytrynowym. Cebulki perłowe obrać, opłukać. Na patelni rozgrzać resztę oleju, podsmażyć cebulki oraz cząstki jabłek. Żeberka posmarować miodową musztardą wymieszaną z miodem. Obłożyć wokół jabłkami, cebulkami oraz morelami i również posmarować musztardą z miodem. Wlać resztę piwa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać pod przykryciem przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz