sobota, 15 listopada 2008

Focaccia z oliwkami, cebulą i rozmarynem

Składniki:

500 g mąki
sól
50 g drożdży
10 łyżek oliwy
3-4 ząbki czosnku
2 małe cebule
100 g czarnych marynowanych oliwek bez pestek
5 - 6 gałązek świeżego rozmarynu

Wykonanie:
W misce wymieszać przesianą mąkę ze szczyptą soli. Drożdże rozpuście w połowie szklanki letniej wody, wlać do mąki. Dodać 6 łyżek oliwy i wszystko razem starannie zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać obrany i posiekany czosnek i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, ułożyć na natłuszczonej i oproszonej mąką blasze. Na wierzchu rozłożyć pokrojoną na pierścienie cebulę oraz oliwki i lekko wcisnąć je do środka. Posypać igiełkami rozmarynu oderwanymi z gałązek. Wierzch posmarować resztą oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 25 - 30 minut. Wystudzić, pokroić na kawałki.

INFO

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego - samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, polanego oliwą ciasta do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.

(źródło info: Wikipedia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz