Składniki:
kruchy spód:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru
4-5 tyżek zimnej wody
masa makowa:
300 g maku
mleko do zalania maku
250 g masła
2 szklanki cukru (450 g)
1 torebka cukru waniliowego
8 jajek
10 łyżek kaszy manny
żeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych orzechów
50 g rodzynków
skórka pomarańczowa
2 krople olejku migdałowego
6 dużych jabłek
lukier
2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej płatki migdałowe
rajskie jabłuszka
Wykonanie:
Składniki kruchego ciasta posiekać, szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 minut). Mak opłukać w zimnej wodzie i zalać mlekiem tak, aby był tylko przykryty, Ugotować do miękkości przez 30 minut na małym ogniu, odsączyć, ostudzić zemleć 2 razy razy w maszynce. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając kolejno żółtka. Do masy maślanej dodać po łyżce zmielony mak, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz olejek migdałowy. Następnie dodać obrane i pokrojone w małą kostkę jabłka. Masę połączć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Dużą tortownicę lub formę w kształcie gwiazdy wyłożyć kruchym ciastem, nakłuć widelcem, podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200°C. Na kruchym spodzie rozłożyć masę makową. Piec ciasto w 180°C przez około 50 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, polukrować, posypać płatkami migdałowymi i udekorować rajskimi jabłuszkami i skórką pomarańczową. Piec około 80 minut, podlewając wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz