sobota, 1 listopada 2008

Przysmak rybacki

Składniki:

1/2 ryby słodkowodnej (płoć, okoń, leszcz, karaś), 
20 dag sera szwajcarskiego, 
1 szklanka mąki, 
1 jajko, 1/2 szklanki śmietany, 
sól, pieprz,
papryka, olej do smażenia.

Wykonanie:

Rybę sprawić, opłukać, natrzeć solą i pozostawić na kilkanaście minut w lodówce. Włożyć do gorącej wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20-25 minut. Wyjąć odsączyć na sicie lub przetaku. Usunąć ości i przekręcić rybę przez maszynkę do mięsa. Do masy rybnej dodać starty na tarce do ziemniaków ser, jajko, mąkę i śmietanę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie papryką. Wymieszać dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki. Formować z ciasta małe placuszki. Piec w większej ilości bardzo gorącego oleju, tak jak racuchy. Podawać jako gorącą przystawkę z kapustą kiszoną lub z surówkami warzywnymi.

(propozycja pana Jerzego z Nieszawy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz