sobota, 15 listopada 2008

Przekładaniec tygrysek

Składniki:

30 g drożdży
100 g cukru
3/4 szklanki mleka
300 g mąki
szczypta szafranu
1 jajko
1 żółtko
skórka starta z cytryny
sól
100 g masła nadzienie:
300 g maku
200 g cukru
50 g masła
2-3 łyżki miodu
200 g posiekanych bakalii i orzechów
1 białko
do dekoracji:
lukier, kandyzowane owoce

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn odstawić w ciepłym miejscu, aby podwoił i swoją objojętość. Szafran namoczyć w kilku łyżkach wody. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko i jajko utarte z cukrem, skórkę cytrynową oraz szafran i szczyptę soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione i ostudzone masło. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować na malutkim ogniu przez 30 minut, osaczyć, zemleć 3 razy w maszynce. Dodać cukier, roztopione masło, miód oraz bakalie. Na koniec wymieszać z pianą z białka. Podłużną foremkę natłuścić, oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm, pokroić na paski o długości i szerokości przygotowanej foremki. Paski ciasta ułożyć w foremce przekładając je masą makową. Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku o temp. 180°C ok. 45 - 50 minut. Wyjąć z foremki, polukrować i posypać posiekanymi kandyzowanymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz