Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
liść laurowy
duża cebula
2 winne jabłka
4- 5 cm kawałek imbiru
1 łyżka brązowego cukru
curry, chili, pieprz
sok z dużej pomarańczy
sok z polowy cytryny
jasny sos sojowy
sól
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Żeberka pokroić na porcje, włożyć do osobnego wrzątku z liściem laurowym, ugotować pod przykryciem do miękkości. Cebulę, jabłko oraz imbir obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Posypać cukrem, chili, pieprzem i curry. Wymieszać i smażyć razem przez minutę. Wlać jedną szklankę wrzątku, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 8-10 minut. Zmiksować z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Doprawić sosem sojowym. Do sosu a włożyć osaczone żeberka, wymieszać i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz