sobota, 1 listopada 2008

Babka (tort) ziemniaczano-fasolowa

Składniki:

10 ziemniaków, 
40 dag fasoli, 
2 jajka, 
1 cebula, 
15 dag kiełbasy, 
15 dag boczku wędzonego, 
15 dag słoniny,
 pieprz, sól, 
2 łyżki smalcu.

Wykonanie:

Fasolę opłukać, zalać w rondelku przegotowaną letnią wodą, dodać sól, zagotować i odstawić z ognia. Po upływie 2 godzin ponownie zagotować i ugotować do miękkości na słabym ogniu, Odcedzić, wystudzić i przepuścić przez maszynkę. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce do ziemniaków. Do startych surowych ziemniaków dodać przemieloną fasolę, pokrajane w drobną kostkę: słoninę, boczek i kiełbasę, wymieszać dodając 2 jajka. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy fasolowo-ziemniaczanej.
Przyprawić wszystko pieprzem i solą. Wysmarować blaszkę smalcem i wlać do niej masę ziemniaczaną. Zapiekać w piekarniku, aż na babce utworzy się rumiana skórka. Wspaniała z wiejską śmietaną, kiszoną kapustą, żurawinami lub borówkami. Następnego dnia można krajać na plastry o grubości 2 cm i odsmażać.

(propozycja pana Jerzego z Nieszawy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz