12 pomidorów równej wielkości,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
6 dag (4 łyżki) masła,
3 łyżki tartej bułki,
3 łyżki smalcu,
sok z 1 cytryny,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Przyrządzić nadzienie: namoczyć grzyby, ugotować je, posiekać i usmażyć na smalcu z drobno posiekaną cebulą, dodać soli i pieprzu do smaku. Dojrzałe, jędrne pomidory opłukać, ściąć wierzch, wydrążyć łyżeczką. Wydrążone pomidory skropić sokiem z cytryny i posolić, nałożyć farsz. Ułożyć na półmisku ogniotrwałym, na wierzch każdego pomidora położyć kawałek masła i posypać tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 minut. Podawać z białym pieczywem posmarowanym masłem.
(przepis pani Małgorzaty z Gryfowa Śląskiego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz