sobota, 1 listopada 2008

Faszerowane pomidory

Składniki:

12 pomidorów równej wielkości, 
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula, 
6 dag (4 łyżki) masła, 
3 łyżki tartej bułki, 
3 łyżki smalcu, 
sok z 1 cytryny, 
sól, pieprz.

Wykonanie:

Przyrządzić nadzienie: namoczyć grzyby, ugotować je, posiekać i usmażyć na smalcu z drobno posiekaną cebulą, dodać soli i pieprzu do smaku. Dojrzałe, jędrne pomidory opłukać, ściąć wierzch, wydrążyć łyżeczką. Wydrążone pomidory skropić sokiem z cytryny i posolić, nałożyć farsz. Ułożyć na półmisku ogniotrwałym, na wierzch każdego pomidora położyć kawałek masła i posypać tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 minut. Podawać z białym pieczywem posmarowanym masłem.

(przepis pani Małgorzaty z Gryfowa Śląskiego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz