poniedziałek, 3 listopada 2008

Żeberka musztardowe

Składniki:

800 g żeberek wieprzowych
4- 5 łyżek musztardy z ziarnami gorczycy
po 2 łyżki sosu sojowego, octu winnego, płynnego miodu, wódki i oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2- 3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
1 cebula
1 papryka
2 łodygi selera naciowego
natka pietruszki

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki z dwiema kostkami. Przygotować marynatę, mieszając w miseczce musztardę z sosem sojowym, octem winnym, olejem, miodem i wódką. Do marynaty dodać mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu. Żeberka posmarować przygotowaną marynatą, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. W czasie marynowania żeberka obrócić, aby równomiernie pokryły się marynatą. W rondlu rozgrzać olej, włożyć zamarynowane żeberka i usmażyć z obu stron na brązowo. Dolać bulion, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz seler naciowy. Wlać resztę marynaty i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 30 minut. Posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz