sobota, 8 listopada 2008

Zrazy zawijane staropolskie

Składniki:

5- 6 suszonych grzybów
600g wołowiny (zrazówki lub pierwszej krzyżowej)
sól, pieprz
1 kiszony ogórek
1 cebula
2 łyżki musztardy
100 g boczku wędzonego
pół szklanki śmietany 12 %
2-3 łyżki oleju

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć w szklance wody, ugotować do miękkości. Mięso pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Ogórek i 2 ugotowane grzyby pokroić na paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry mięsa rozłożyć płasko na desce, posmarować z jednej strony musztardą. Obłożyć plasterkami boczku, paskami i ogórka i grzybów oraz piórkami cebuli. Zwinąć ciasno roladki. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Rozgrzać olej, zrazy obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać grzyby z wywarem, wlać śmietanę, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Zrazy wyjąć, ułożyć na talerzach, usunąć szpilki lub nici, polać sosem grzybowym. Podawać ż kaszą gryczaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz