poniedziałek, 3 listopada 2008

Schab z sosem grzybowym


Składniki:

1 kg schabu środkowego,
100 ml oleju,
100 g mąki,
sól, pieprz.

Sałata:

1 główka sałaty lodowej lub mieszanka różnych sałat, 50 ml oliwy,
25 ml soku z cytryny,
pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru, sól.

Sos:

500 g pieczarek lub boczniaków,
100 ml wywaru,
30 g masła,
30 g mąki,
1 cebula,
150 ml śmietany 30%, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso dzielimy na kotlety. Zbijamy je delikatnie tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Zalewamy grzyby i cebulę wywarem, gotujemy, aż do miękkości. Wywar przecedzamy i studzimy. Grzyby siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy jednym płynnym ruchem ostudzony wywar grzybowy, gotujemy, ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane grzyby, śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mięso panierujemy w mące, następnie smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do rondla z sosem i razem kilka minut dusimy. Sałatę rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Łączymy ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, przyprawy i tak powstałym sosem zalewamy sałatę. Mieszamy. Potrawę serwujemy z ziemniakami lub ryżem. Na deser polecam kiść winogron lub gruszkę.Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz