sobota, 15 listopada 2008

Parówki w drożdżowym cieście

Składniki:

3 szklanki mąki
sól ziołowa
1/2 kostki masła
1 duże jajko
około 1/2 szklanki mleka
pół kostki drożdży (50 g)
2 łyżki cukru i 500 g parówek
1 żółtko
kolorowy pieprz

Wykonanie:

Mąkę przesiać ze sporą szczyptą soli ziołowej. Obłożyć pokrojonym na plasterki niezbyt twardym masłem i razem posiekać. Dodać jajo i ciepłe mleko rozmieszane z drożdżami oraz cukrem. Ciasto wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić na długie paski. Parówki obrać z osłonek, zawinąć w paski ciasta drożdżowego. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować żółtkiem i posypać kolorowym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upiec na rumiano przez około 10 - 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz