sobota, 8 listopada 2008

Zrazy zawijane

Składniki:

600 g wołowiny (zrazówki lub pierwszej krzyżowej)
po pół strąka kolorowej papryki
1 cebula
4-5 pieczarek
sok z cytryny
2 -3 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 9
1 szklanka bulionu wołowego (z kostki)
7 - 2 ząbki czosnku
7 łyżeczka koncentratu pomidorowego
tymianek, rozmaryn
słodka i ostra mielona papryka
łyżki kremówki
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na plastrach mięsa ułożyć pokrojone składniki. Zwinąć zrazy, obwiązać nicią, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla. Wlać wino oraz bulion. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz po sporej szczypcie ziół oraz słodkiej i ostrej mielonej papryki. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut, aż będą miękkie. Po koniec do sosu dodać kremówkę. Podawać z makaronem lub kluseczkami kładzionymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz