sobota, 1 listopada 2008

Grzyby świeże duszone z ziemniakami

Składniki:

30 dag świeżych grzybów, 
1 kg ziemniaków, 
2 cebu!e, 
15 dag smalcu, 
1 łyżeczka mąki, 
2 łyżki przecieru pomidorowego, 
2 listki bobkowe, sól, pieprz.

Wykonanie:

Grzyby świeże oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem listków bobkowych. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać na dość grube plastry i usmażyć na półmiękko. Z wywaru grzybowego, cebuli i przecieru pomidorowego przyrządzić sos: cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć mąką i zarumienić, dodać wywar z grzybów (około 3/4 szklanki) wymieszać z przecierem pomidorowym, zagotować, przyprawić do smaku , solą i pieprzem. Ziemniaki i grzyby ułożyć warstwami w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i udusić.

(przepis pani Janiny z Bielska Podlaskiego)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz