30 dag świeżych grzybów,
1 kg ziemniaków,
2 cebu!e,
15 dag smalcu,
1 łyżeczka mąki,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 listki bobkowe, sól, pieprz.
Wykonanie:
Grzyby świeże oczyścić, umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem listków bobkowych. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać na dość grube plastry i usmażyć na półmiękko. Z wywaru grzybowego, cebuli i przecieru pomidorowego przyrządzić sos: cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, zeszklić na gorącym tłuszczu, oprószyć mąką i zarumienić, dodać wywar z grzybów (około 3/4 szklanki) wymieszać z przecierem pomidorowym, zagotować, przyprawić do smaku , solą i pieprzem. Ziemniaki i grzyby ułożyć warstwami w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i udusić.
(przepis pani Janiny z Bielska Podlaskiego)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz