Składniki:
1 średnia cebula (albo 2 małe)
2 średnie jabłka (albo 3 mniejsze
1/2 kostki rosołowej
ząbek czosnku
trochę mąki, pieprz, sól.
Wykonanie:
Posiekać cebulkę dość drobno, zeszklić. Obrać jabłka ze skórki, usunąć środki, pokroić w dość drobną kostkę. Wrzucić do zeszklonej cebulki.Odczekać parę minut aż jabłka puszczą nieco soku. Dolać ok szklankę wrzątku i wrzucić pół kostki rosołowej. Przykryć pokrywką (albo pokryć przykrywką jak kto woli ) i dusić ok. 15 minut, uzupełniając płyny jeśli trzeba (cała woda nie ma prawa zniknąć). W międzyczasie zawsze dodaję zmiażdżony ząbek czosnku, ale jak ktoś nie lubi to ma prawo nie dać... Podczas duszenia masa jabłkowa (jabłeczna) powinna się rozpaść; im drobniej posiekaliśmy jabłka tym szybciej to się stanie... Jakby się za wolno rozpadała można jej w tym pomóc widelcem, nie jest to zabronione. Na koniec: - zagęścić przy pomocy mąki - posolić, (chyba że ktoś solił już wcześniej) - popieprzyć (ja zawsze daje tu duuużo pieprzu, ale nie każdy lubi pikantnie).
Złowione na:
Czarna oliwka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz