8 jaj ugotowanych na twardo,
2 jaja surowe,
2 czerstwe bułki,
10 dag kiełbasy serdelowej lub serdelków,
15 dag twardego żółtego sera,
sól, pieprz, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
5 łyżek tartej bułki do panierowania,
masło do smażenia,
2 szklanki mleka.
Wykonanie:
Jajka ugotować, włożyć do zimnej wody, ostudzić, obrać ze skorupek. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Jajka i bułki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę pokrajać w cienkie paseczki, ser utrzeć na tarce do ziemniaków, natkę pietruszki umyć, osączyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiać masę i doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić dwa surowe jajka. Z przygotowanej masy formować kotleciki, panierować je w tartej bułce i smażyć w rozgrzanym maśle. Podawać z ziemniakami puree i surówkami z warzyw.
(przepis pana Franciszka z Łodzi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz