sobota, 1 listopada 2008

Zapiekanka jajeczna

Składniki:

8 jaj, 
40 dag mięsa (wołowe, wieprzowe, cielęce), 
1 duża cebula, 
7-8 łyżek tłuszczu (smalec, margaryna),
pieprz, sól, 
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:

Mięso oddzielić od kości, opłukać, osaczyć, obrać z błon, pokrajać na kawałki. Cebulę obrać, opłukać. Mięso i cebulę przepuścić przez maszynkę. Do mięsa dodać sól, pieprz i trochę wody. Usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wyłożyć do rondelka. Jajka rozbić widelcem w miseczce, dodać posiekaną drobno pietruszkę. Masę jajeczną zalać usmażone mięso, wymieszać, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z kromkami ciemnego pieczywa. Zapiekankę można potraktować jako danie obiadowe. Wówczas podawać z ziemniakami puree i surówkami z warzyw.

(przepis pana Jana z Białegostoku)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz