8 jaj,
40 dag mięsa (wołowe, wieprzowe, cielęce),
1 duża cebula,
7-8 łyżek tłuszczu (smalec, margaryna),
pieprz, sól,
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Mięso oddzielić od kości, opłukać, osaczyć, obrać z błon, pokrajać na kawałki. Cebulę obrać, opłukać. Mięso i cebulę przepuścić przez maszynkę. Do mięsa dodać sól, pieprz i trochę wody. Usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Wyłożyć do rondelka. Jajka rozbić widelcem w miseczce, dodać posiekaną drobno pietruszkę. Masę jajeczną zalać usmażone mięso, wymieszać, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z kromkami ciemnego pieczywa. Zapiekankę można potraktować jako danie obiadowe. Wówczas podawać z ziemniakami puree i surówkami z warzyw.
(przepis pana Jana z Białegostoku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz