sobota, 1 listopada 2008

Pierogi nadziewane kaszanką

Złowione na: Ugotuj to
Składniki:

  • Ciasto: 200 g mąki pszennej
  • 50 g żytniej
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki cukru
  • soli i majeranku
    Nadzienie: 
  • 200 g kaszanki
  • 2 duże cebule
  • 4 wątróbki z drobiu
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • łyżeczka pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki soli i majeranku oliwa.

Wykonanie:

Składniki na ciasto wymieszać, dodawać powoli letnią wodę do uzyskania zwartej kuli. Chwilę wyrabiać, posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kaszankę rozdrobnić widelcem. Na oliwie usmażyć wątróbki i pokroić w kostkę. Na tej samej oliwie zeszklić piórka cebuli. Z jabłka usunąć gniazda i bez obierania pokroić w kostkę. Składniki nadzienia wymieszać, doprawić. Kiedy ciasto podwoi objętość, wałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 3 mm i wykrawać krążki o średnicy 15 cm. Pierogi ułożyć na blasze, nakłuć w kilku miejscach, posmarować rozmąconym jajem i piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz