1 kg ziemniaków,
2 jajka,
20 dag mąki,
sól, majeranek, gałka muszkatołowa,
tłuszcz do smażenia,
5 łyżek żółtego tartego sera.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, wystudzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajka, mąkę, przyprawy, sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Szybko wyrabiać. Z powstałego ciasta formować wałeczek grubości około 1 cm, krajać go na kawałki długości około 8 cm i piec jak pączki, w dość dużej ilości, dobrze nagrzanego tłuszczu. Podawać gorące posypane żółtym, tartym serem.
Od autorów:
Tak przyrządzone paluszki ziemniaczane smażone (nie pieczone) na maśle, podawane z wiórkami świeżego masła, jedliśmy. Bardzo smaczne. Nasze zamiast majeranku i gałki muszkatołowej były z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Na tę ilość składników należy jej wziąć 4 łyżki.
(przepis pani Edyty z Wałbrzycha)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz