sobota, 1 listopada 2008

Ziemniaczane paluszki

Składniki:

1 kg ziemniaków, 
2 jajka, 
20 dag mąki, 
sól, majeranek,   gałka   muszkatołowa,  
tłuszcz  do smażenia, 
5 łyżek żółtego tartego sera.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, wystudzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać jajka, mąkę, przyprawy, sól. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Szybko wyrabiać. Z powstałego ciasta formować wałeczek grubości około 1 cm, krajać go na kawałki długości około 8 cm i piec jak pączki, w dość dużej ilości, dobrze nagrzanego tłuszczu. Podawać gorące posypane żółtym, tartym serem. 
Od autorów:
Tak przyrządzone paluszki ziemniaczane smażone (nie pieczone) na maśle, podawane z wiórkami świeżego masła, jedliśmy. Bardzo smaczne. Nasze zamiast majeranku i gałki muszkatołowej były z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Na tę ilość składników należy jej wziąć 4 łyżki.

(przepis pani Edyty z Wałbrzycha)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz