sobota, 1 listopada 2008

Jajecznica z fasolką szparagową

Składniki:

10 jaj, 
1 kg fasolki szparagowej, 
15 dag masła (margaryny, masła roślinnego), 
sól, pieprz, cukier, 
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:

Fasolkę opłukać, pokrajać ukośnie'na około 4 cm kawałki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ocukrzyć, gotować na silnym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną fasolkę odcedzić, osaczyć, wyłożyć do rondelka. Roztopić na patelni tłuszcz i zalać nim fasolkę. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem do smaku, włożyć posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalać fasolkę, wymieszać wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z pieczywem.

(przepis pana Władysława z Warszawy)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz