10 jaj,
1 kg fasolki szparagowej,
15 dag masła (margaryny, masła roślinnego),
sól, pieprz, cukier,
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Fasolkę opłukać, pokrajać ukośnie'na około 4 cm kawałki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ocukrzyć, gotować na silnym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną fasolkę odcedzić, osaczyć, wyłożyć do rondelka. Roztopić na patelni tłuszcz i zalać nim fasolkę. Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem do smaku, włożyć posiekaną pietruszkę. Masą jajeczną zalać fasolkę, wymieszać wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z pieczywem.
(przepis pana Władysława z Warszawy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz