sobota, 8 listopada 2008

Zrazy z suszonymi owocami

Składniki:

4 suszone śliwki bez pestek i suszone morele
1 szklanka białego wytrawnego wina
600 g wołowiny (zrazówki lub pierwszej krzyżowej)
sól, pieprz i zioła prowansalskie
4 plastry wędzonej szynki
2-3łyżki mąki
2 łyżki oleju
3 - 4 szalotki
pół szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
100 ml śmietany

Wykonanie:

Suszone owoce umyć, zalać winem, odstawić na 1 - 2 godziny do namoczenia. Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, posypać solą, pieprzem i ziołami. Na każdym plastrze mięsa ułożyć plaster szynki oraz po śliwce i moreli. Zwinąć zrazy, spiąć wykałaczkami, oprószyć mąką. Obsmażyć na rumiano na oleju. Podlać pozostałym z moczenia owoców winem. Dodać obrane i posiekane szalotki oraz bulion warzywny. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 45 minut. Zrazy wyjąć, usunąć wykałaczki, ułożyć na talerzu. Sos zmiksować, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku, podgrzać i polać nim zrazy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz