Składniki (na 20 sztuk):
400 g mąki
sól
1 50 g drożdży
1 łyżka cukru
6 łyżek oliwy
farsz:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
300 g miękkiej fety
100 g mozzarelli
50 g startego parmezanu oregano, tymianek, bazylia
sól, pieprz
Wykonanie:
Przesiać mąkę ze szczyptą soli do dużej miski. Do zagłębienia w mące wsypać pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Dolać szklankę letniej wody, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec 3 łyżki oliwy. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać fetę, startą mozzarellę oraz parmezan. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką. Wykroić krążki o średnicy około 10 cm, ułożyć po łyżce farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą i mocno zlepić, formując duże pierogi. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować pozostałą oliwą. Włożyć do piekarnika o temp. 180°C i piec na złoto około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz