2 duże kalafiory,
3 jaja,
2 suche kajzerki,
1 szklanka mleka,
1 cebula,
sól, pieprz, cukier,
tłuszcz do smażenia (smalec, olej, masło),
5 łyżek tartej bułki.
Wykonanie:
Kalafiory namoczyć na 1 /2 godziny w wodzie z dodatkiem octu. aby w ten sposób, jeśli są, usunąć liszki, opłukać, włożyć do osolonej i lekko ocukrzonej, wrzącej wody i ugotować. Wyjąć z wody, osaczyć na przetaku lub sitku, rozetrzeć na jednolitą masę. Wbić do niej żółtka, włożyć namoczone w mleku, odciśnięte i przepuszczone przez maszynkę do mięsa kajzerki oraz lekko podsmażoną posiekaną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić białko na pianę, dodać do masy i wyrobić. Formować z masy nieduże kotleciki, panierować w tartej bułce i smażyć, na rozgrzanym tłuszczu.
(przepis pani Bożeny z Bytomia)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz