sobota, 1 listopada 2008

Kotlety z kalafiora

Składniki:

2 duże kalafiory, 
3 jaja, 
2 suche kajzerki, 
1 szklanka mleka, 
1 cebula, 
sól, pieprz, cukier, 
tłuszcz do smażenia (smalec, olej, masło), 
5 łyżek tartej bułki.

Wykonanie:

Kalafiory namoczyć na 1 /2 godziny w wodzie z dodatkiem octu. aby w ten sposób, jeśli są, usunąć liszki, opłukać, włożyć do osolonej i lekko ocukrzonej, wrzącej wody i ugotować. Wyjąć z wody, osaczyć na przetaku lub sitku, rozetrzeć na jednolitą masę. Wbić do niej żółtka, włożyć namoczone w mleku, odciśnięte i przepuszczone przez maszynkę do mięsa kajzerki oraz lekko podsmażoną posiekaną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ubić białko na pianę, dodać do masy i wyrobić. Formować z masy nieduże kotleciki, panierować w tartej bułce i smażyć, na rozgrzanym tłuszczu.

(przepis pani Bożeny z Bytomia)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz