niedziela, 11 stycznia 2009

Strogonoff

Składniki:
800 g polędwicy wołowej
pieprz
2-3 cebule
400 g pieczarek
sok z cytryny
4 łyżki masła
sól
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki pasty pomidorowej
1 szklanka śmietany 30%
 mielona słodka i ostra papryka

Wykonanie:
Umytą, oczyszczoną z resztek tłuszczu i błon polędwicę pokroić w poprzek włókien na dwucentymetrowe plastry, a te następnie na paski szerokości 1 cm. Paski mięsa oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Pieczarki umyć, oczyś­cić, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryn dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać mocfł masło uważając, aby nie zaczęło dymić i się przypalać. Włożyć paski mięsa i podsmażyć ze wszystkich stron. Do­dać posiekaną cebulę i smażyć razem, aż cebula stanie się szklista. Do podsmażonego z cebulą mięsa włożyć plasterki pieczarek. Posolić i smażyć razem, mieszając dopóki pieczarki nie zmiękną i nie puszczą soku. Skład­niki w patelni orószyć lekko mąką, wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić razem, cały czas mieszając aż potrawa zgęstnieje. Dodać pastę pomidorową i śmietanę. Doprawić mieloną papryką. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Ponownie doprawić do smaku i podawać z pieczywem, ryżem, kluskami, ziemninknmi z wody lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz