niedziela, 11 stycznia 2009

Ruloniki, nadziewane dżemem lub jabłkami w Patrynea’i

Składniki:
1 kg mąki
1/2 kg margaryny
4 żółtka
4 łyżki cukru
1 szkl. mleka
10 dag drożdży
duży cukier waniliowy

Wykonanie:
Do mąki wsypać cukier i posiekać z margaryną, dodać żółtka i drożdże rozmieszane w zimnym mleku. Wszystko zagnieść, gdyby było twarde dodać więcej mleka. Ciasto po kawałku rozwałkowywać, nie za cienko, wykrawać kwadraty, na róg nakładać nadzienie i zwijać po przekątnej tak jak. rogale tylko nie podwijać rogów, niech wyjdą ruloniki. Układać na blasze i do gorącego pieca. Po upieczeniu polukrować.
LUKIER
2 białka
2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki spirytusu
Wszystkie składniki utrzeć.

Złowione na: Forum Polki.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz